DRAGI PRIETENI AI ISRAELULUI

La începutul unui nou an este normal să ne întrebăm ce ne va aduce anul care urmează. Pe drept putem spune că există mai multe motive de îngrijorare decât în anii precedenți. În primul rând este vorba despre războiul dintre Ucraina și Rusia. Apoi suntem confruntați cu criza energetică rezultată din acesta. Există și amenințări despre care nimeni nu știe cât de serioase sunt, cum ar fi criza climatică globală. 

Conferința mondială privind schimbările climatice de la Sharm El Sheikh, în Peninsula Sinai, a fost o mărturie în plus a faptului că se vorbește mult, dar se face foarte puțin. Au venit reprezentanţi din întreaga lume, dar nimeni nu a vorbit despre numeroasele zboruri către conferință, zboruri care au poluat aerul. Același lucru este valabil și pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar. „Circul global” trebuie să continue, indiferent de costuri. Când ne uităm la ce eforturi se fac doar pentru fotbal, toate discuțiile despre economisirea energiei și protejarea climei par o farsă de prost gust. 

În textul din Matei 24,36–39, Domnul Isus a vorbit pe Muntele Măslinilor despre vremea de dinaintea revenirii Sale, comparând-o cu vremea lui Noe, când oamenii mâncau, beau și se căsătoreau. Nu este nimic rău sau păcătos în aceste lucruri. Totuși, Domnul a mai spus ceva: „…și n-au știut nimic.” În vremurile din urmă, oamenii nu vor ști că Dumnezeu este pe cale să judece lumea. Ei trec nepăsători pe lângă adevărul şi chemarea Celui Preaînalt și pe lângă ceea ce este drept în ochii Domnului.

Nu este aceasta situația în care trăiește lumea noastră în ziua de astăzi? Se cheltuiesc miliarde de dolari pe fotbal și sport în general, dar nu există timp pentru ceea ce are valoare în ochii lui Dumnezeu.

Cândva, Dumnezeu Și-a mustrat poporul pentru că nu respecta Sabatul și nu Îl cinstea pe Creatorul care îl binecuvânta și îi dădea totul.

Cândva, în lumea creștină, duminica era ziua în care I se aducea slavă lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările Sale și pentru tot ceea ce ne dăruiește El. Astăzi, în lumea creștină este la fel ca atunci în Israel. Dumnezeu și credința au devenit o chestiune secundară și privată. Acum, orice altceva este mai important și de interes public, în special sportul. 

Acest lucru ridică o întrebare legitimă: este sportul un lucru rău? Bineînțeles că nu, dar dacă acesta înlocuiește cel mai important lucru, și anume pe Dumnezeu și mesajul Său în Isus Cristos, atunci devine ceva rău, deoarece fură slava şi atenţia cuvenită Celui Atotputernic. În prezent, în întreaga lume se organizează numeroase maratoane sau alte evenimente sportive de anvergură. Oamenii călătoresc dintr-o parte în alta a lumii pentru a participa la ele. Aceste evenimente au de obicei loc la sfârșit de săptămână, cu precădere duminica. Prin aceasta se poate spune că sportul este idolul care Îl înlătură din locul Său de cinste pe Domnul, Căruia ar trebui să Îi fie consacrată duminica sau ziua Domnului, cum mai este ea numită. 

Se obișnuiește ca la începutul unui nou an să privim în urmă pentru a îmbunătăți ceea ce nu a mers bine. A fost în anul trecut ceva ce I-a răpit Domnului primul loc? 

În această lume, în care totul este relativizat și uniformizat, noi suntem chemați să punem în centrul vieții noastre lucrul cel mai important, și anume credința în Mielul lui Dumnezeu, care a luat asupra Sa păcatul lumii. 

De asemenea, am dori să folosim ocazia aceasta pentru a le mulțumi tuturor celor care au sprijinit lucrarea pe care avem privilegiul de a o face pentru Domnul nostru prin har. 

Privind spre Cel de la care vin toate lucrurile, le dorim tuturor cititorilor noștri un an 2023 plin de binecuvântări!

Cu un călduros salut Şalom din Israel, al dumneavoastră,